čtvrtek 21. června 2018

Maličkosti, které zachrání život

Thirteen reasons why - seriál, o kterém jste už určitě slyšeli nejméně stokrát. Pokud jste tomuhle populárnímu (někdy i hodně kritizovanému) seriálu, na kterém se mimochodem podílela i Selena Gomez, unikli, pokusím se Vás pár slovy uvést do děje - seriál vypráví příběh Hannah, dívky, která si vzala život a na 13 kazetách uvedla 13 důvodů = lidí, kvůli kterým se takto rozhodla.
Na jednu stranu skvělé téma, pojednává o tématech, o kterých se často těžko mluví - sebevražda, úzkost, sexuální obtěžování, znásilnění, šikana... Pokud si o tomto seriálu chcete udělat názor, koukněte se na obě série (btw. co říkáte na to, že v roce 2019 bude série třetí?), nechci Vám tady "vnucovat" můj názor, udělejte si ten svůj ☺. 


můj spotify playlist s mými nejoblíbenějšími soundtracky ze seriálu:




Ale proč jsem teda vůbec o tomto seriálu začala? Dal mi totiž jednu věc. Jedno uvědomění. Smutné uvědomění. Stydím se, že mi to nedošlo dříve.

Cokoliv někomu řekneme, cokoliv někomu řekneme o někom, cokoliv (někomu) uděláme, každá věta, slovo, jakákoliv maličkost, někomu může neuvěřitelně ublížit aniž bychom si toho všimli a uvědomili si to. Samozřejmě to nemusí dopadnout tak jako v Hannině případě - sebevraždou - ale člověka to může poznamenat na nějakou dobu, ne-li do konce života. A to nepřeháním.

Sama jsem si u sebe všimla, že mě může rozhodit kterákoli maličkost, kterou někdo například vypustí z úst, anižbych to dala najevo. Dělám jakoby nic. A pak nad tím třeba celý den, dva přemýšlím... A ten člověk to netuší..
Po zhlédnutí seriálu jsem přemýšlela, co když jsem taky takhle nevědomě a nechtěně někomu ublížila? 


53 komentářů

  1. Na seriál jsem se ještě nedostala, ale ráda bych to v blízké době napravila. :) Téma je hodně zajímavé a je třeba se nad ním pořádně zamyslet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám právě velmi ráda seriály/filmy/knihy, které mě donutí se zamyslet nad celkem težkými otázkami, což je přesně 13rw :).

      Vymazat
  2. Jej, až mi úplně naskočila husina! Sice seriál neznám (hanba mi), ale je opravdu o zajímavém tématu. Já se většinou snažím být na lidi milá, člověk nikdy neví, co zrovna teď prožívají.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, že se snažíš a myslíš na to, mně to došlo hlavně až díky tomu seriálu právě.. :)

      Vymazat
  3. Zajímavé téma každopádně máš pravdu hodně lidí si někdy neuvědomuje co dělá, nebo řekne nepřemýšli totiž dopředu nad tím, jestli to někomu ublíží či ne. Seriál teda znám a už dlouho se na něho chci podívat ale pořád tak nějak mi do toho něco jiného skáče :D :).

    TheBlondieTale

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě na něj koukni! :D Ale upozorňuju, když si pustíš jeden díl, budeš chtít další a další, protože budeš potřebovat vědět, jak to dopadne :D

      Vymazat
    2. Tak to se moc těším ale přesně takhle se pozná správný seriál :D

      Vymazat
  4. O seriálu už jsem slyšela tolikrát, ale pořád jsem se nedostala k tomu, abych se podívala, každopádně určitě je to zajímavá podívaná. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to ráda slyším, že seriál je dobrý, protože uvažuji nad ním, že ho taky zkouknu.

    OdpovědětVymazat
  6. Viděla jsem zatím jen první sérii. Souhlasím, lidem dost často chybí empatie, i když říkají, že ji přece přirozeně mají. Nedomýšlí občas právě tyhle detaily, které přesně pak mohou způsobit v životě druhých hotové katastrofy...
    no nalákala jsi mě na druhou sérii! :)
    Lola-J.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První série je upřímně o hodně lepší než ta druhá.. Empatie je dost důležitá schopnost, která holt někomu chybí no.. :/
      To jsem ráda :)

      Vymazat
  7. Mám přesně tyhle myšlenky, když na seriál koukám. Občas mi něco ublíží, aniž by o tom druhý věděl a tak je to naopak, co když jsem někdy řekla něco, co prostě zabolelo? Jinak o tom, že bude 3. série nevím, super zpráva! :D

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, mám to stejně!
      Já hlavně doufám, že 3. série bude super a ne propadák :D

      Vymazat
  8. Videla som obidve série tohto seriálu, ale musím povedať, že tá druhá séria bola ešte viac emotívnejšia/drsnejšia ako tá prvá. Tiež som si veľa vecí uvedomila práve vďaka tomuto filmu napríklad aj to aké mám šťastie, že som sa v škole nestretla s takou šikanou aká sa deje práve v tom seriály...Na ten seriál treba mať žalúdok, lebo ja som si počas pozerania aj uvedomila, že som v akomsi smútku a neviem asi veľmi na mňa pôsobil možno aj preto, že som pozerala jednu časť za druhou...Je jasné, že určite každý z nás niekedy povedal niečo čo sa inej osoby dotklo, preto by si sa nemala trápiť a ak si uvedomuješ, že si niekomu niečo povedala čo ho mohlo raniť najlepšie je sa ospravedlniť tá osoba to určite príjme a všetko bude v poriadku. :))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, taky jsem nesmírně šťastná, že jsem ve škole takovouhle drsnou šikanu nezažila.. Ne každý máme takové štěstí.. Taky jsem sledovala jeden díl za druhým, zkoukla jsem to asi za 3 dny, takže to mělo ještě větší efekt a některé scény byly až moc..
      Děkuju za komentář a názor :)

      Vymazat
  9. Děkuju :) Baví mě to, psát příběhy. Tak doufám, že mi to vydrží a dopíšu ho, plus mám už námět na pokračování :D

    OdpovědětVymazat
  10. O tomto seriale som ešte nepočula ale dosť ma zaujal. Ja osobne sa snažím byť k ľuďom milá aj keď niekedy nato doplácam. Nikdy človek nevie čo toho druhého trápi a tak sa snažím aby som nikoho nezranila.

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
  11. Já tenhle seriál nesleduju :( ale písničku Only You v originále i od Seleny miluju <3

    OdpovědětVymazat
  12. Sestra mi stále říká ať se na ten seriál podívám, že se mi bude líbit, myslím, že má asi pravdu, navíc tématicky se hodí k mému oboru studia, jelikož je to právě o tom, čím jsme se zabývali. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš ještě o důvod navíc, proč se na seriál kouknout :)

      Vymazat
  13. O seriálu už jsem mnohokrát slyšela, mám pocit, že ho sleduje každý kromě mě :DDD Asi to musím napravit :-P

    OdpovědětVymazat
  14. Viděla jsem asi šest dílů z první série. Nejdřív mě ten seriál hrozně bavil, ale postupem dílů ze mě to prvotní nadšení tak nějak opadlo. Neodsuzuju ho, ale ani nemám potřebu se k němu nějak vracet, i když myšlenka celého seriálu je zajímavá. :)

    ATUNAI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mně to různýma částema nudilo, ale chtěla jsem vědět, jak to dopadne :)

      Vymazat
  15. Já myslím, že přesně z tohohle důvodu tento seriál natočili a vypustili do světa :) aby si děcka a mladí dospělí uvědomili, co všechno mohou slova způsobit nebo i třeba jenom nějaké machrování před kamarády. Občas mi už tedy přijde seriál až trochu přehnaný, ale prý je takováhle příšerná šikana v Americe dost normální, tudíž seriálu fandím a doufám, že tomu trochu pomůže :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. S přehnaností souhlasím, ale taky jsem slyšela, že v Americe je to extrém :/..

      Vymazat
  16. O seriálu jsem už slyšela, ale ještě jsem se k němu bohužel nedostala. Ale ráda bych se na to podívala. Líbí se mi ta myšlenka seriálu. Jinak zamyšlení článku je dobré, někteří lidé nemyslí na ostatní a nedomýšlí, ale s tím asi bohužel nic neuděláme. Je lepší některé lidi brát s rezervou :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  17. Zamyslet se nad tím a máš důvod k depresi. Je strašně snadné ublížit, bohužel... Kolikrát si to ani neuvědomíš.

    OdpovědětVymazat
  18. Myslím si, že Hannah byla trošičku mimo. Už jen to, že sama šikanovala. To, že to neřekla rodičům... Já nevím, ale ten seriál má v podstatě upozornit na problémy, které se dějí dnes a denně na školách a mezi mladými, ale ve finále mi přijde (hlavně po té druhé sérii), že si za to tak trochu mohla i sama... A taky nebyl potrestán Bryce, takže spoustu dívek, které někdy někdo nedejbože napadne, se ani nepřizná. Ta ostuda za pár týdnů ve vězení toho týpka, jim za to asi ani nebude stát. Ale jinak ten seriál mám ráda. Líbí se mi. Jen je nedomyšlený a tu kampaň, kterou k tomu udělali ohledně šikany apod, tu si asi měli rozmyslet, protože jak už jsem napsala výše, neni to uplně seriál, který by mě nabádal k tomu promluvit, kdyby se mi něco stalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě seriál má i své negativní a domyšlené stránky..
      Hannah jako hlavní postavu seriálu absolutně nechápu a nějakými scénami jsem ji nemohla upřímně ani vystát :D Bryce mě taky pěkně štve, doufám, že se to právě ve 3. sérii nějak dořeší - trestně.

      Vymazat
  19. Za mě je seriál ucházející, ale knižní předloha je milionkrát lepší a upřímně mě mrzí, že spousta lidí o té knize ani neví.
    Jinak to uvědomění... Také mě nedávno zasáhlo. Protože jsem viděla, co pravda udělala s kamarádkou. Bolelo ji to. A přitom jsem tu pravdu mohla říct více ohleduplně...

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zhlédla 1. sérii a až po nějaké době jsem se dozvěděla, že existuje i knížka! Chci si jí přečíst a ty si mě na ní úplně nalákala :D

      Vymazat
  20. ja si toto uz uvedomujem dlhsie, viem, ako niektore veci dokazu zaboliet.
    13 reasons why som videla, pozrela som si obe serie a obe sa mi tak primerane pacili. je to pre mna taky dalsi tinedzersky serial do zbierky, kde sa prebera takyto typ veci. do istej miery mi to teda pride fajn, ale zas rozumiem aj tomu, preco tento serial niektori ludia kritizuju. je naozaj rozporuplny a nie urceny pre ludi, ktori su lahko *triggered*, pretoze im to fakt moze ublizit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že seriál určitě není určený pro takové lidi.. U pár dílů bylo před začátkem krátké "promluvení" od herců, že pokud mají problém, ať se svěří a že díl obsahuje nevhodné scény atd.. nechápu jen, proč to bylo pouze asi u 4 dílů 2. série (v 1. sérii, co si já pamatuju, to nebylo vůbec).

      Vymazat
  21. Na seriál koukám a už mi chybí jen jeden díl z druhé série. :-)
    Musím říct, že je to super, ačkoliv někdy mám nervy, proč dotyčný neřekne to, co by měl říct... mám chuť je nakopat do zadní části těla. :-D Jo a jinak jsem taky ten typ, který se dokáže nad něčím trápit dva dny, a přitom dělám v tu chvíli jakoby nic. :-)

    OdpovědětVymazat
  22. 13rw jsem nikdy nějak neřešila. Viděla jsem 1. sérii, která mě zaujala z toho pohledu, že se tam poukazuje na ty problémy, což je fajn, že se o tom mluví.
    Já jsem se vždycky užírala nad tím, co komu říkám, protože vím, že všichni bojujeme vlastní bitvu uvnitř své hlavy. Teda až na jednu osobu, tu jsem vždycky nesnášela i přesto, že jsem věděla, že ho tím možná ještě více ničím. Je to taková má 13tá komnata, o které jsem napsala článek, ale nevím jestli najdu odvahu to vypustit ven. :D Člověk se někdy za své činy stydí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je super, že jsi svou 13. komnatu otevřela a podělila se s ní, určitě se ti ulevilo :)

      Vymazat
  23. Skvělý článek :) Na seriál už se docela dlouho chystám, doufám, že to stihnu ho zkouknout a všechno dohnat teď v létě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem 2. sérii zhlédnout až v létě, ale nevydržela jsem to a obětovala jsem celý víkend sledováním :D

      Vymazat
  24. i love billie eilish :) Anyway, just dropping by to say hello all the way from the Philippines! I hope you can drop by my blog too and follow along if you like. Have a nice day! :)

    xoxo, rae
    http://www.raellarina.net

    INSTAGRAM | TWITTER | FACEBOOK

    OdpovědětVymazat
  25. 13RW je snad jediný seriál na který se prostě koukat nechci.. Vím, že bych nad tím potom přemýšlela a nechci si zbytečně kazit náladu. Každopádně tím nechci říct, že je to špatné. Je dobře, že se o těhlech věcech mluví, není to žádná sranda.. Ale já se radši kouknu na něco, u čeho se zasměju nebo poslední dobou ujíždim na Upířích denících (neodsuzujte mě prosím:D :D). Příjde mi, že v životě je smutných věcí až až, takže to zatím nijak neplánuju zkouknout.. Ale tvé zamyšlení je dobré! Je super, že sis z toho něco odnesla, obzvlášť něco takhle důležitého. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má svůj názor, to je jasný! :) Taky si někdy radši pustím komediální seriál, ale mám drama a takovouhle tématiku dost ráda, hodně se nad tím díky tomu zamýšlím a něco mi to dává.. Za Upíří deníky tě vůbec neodsuzuju - mám je zhlédlý od prvního až do posledního dílu, kterej je tak skvělej, že jsem ho viděla asi 10x (nekecám:D).
      Děkuju :)

      Vymazat
  26. Seriál jsem zatím neviděla, i když to mám v plánu. Je pravda, že člověka rozhodí i maličkost, přestože to na sobě nedává znát. Taky se mě občas něco dotkne a pak mi to v hlavě "hraje" dalších pár dní.. :) ale to je život, lidi nejsou dokonalý.

    Written by M*

    OdpovědětVymazat
  27. 13 reasons why znám a z toho seriálu mám takové smíšené pocity, ale musím říct, že jsem se na druhou sérii těšila:). Jinak máš úplně pravdu s tim, že cokoliv řekneme někomu může nějak toho člověka poznamenat...

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  28. Viděla jsem zatím jen první sérii a nevím jestli si pustím druhou. Přijde mi, že je to trochu moc. Z vlastní zkušenosti a taky proto, že znám holku, která si doslova a do písmene prošla na střední úplně tím samým co Hannah... Na jednu stranu tahle nejmenovaná osoba měla kolem sebe milující rodinu a fajn kamarády včetně mě, co jí podržely... Ale vím, že si tím prošla a že jí to hodně vzalo, ale i dalo.. ale nikdy nepřemýšlela nad tím, že by si vzala život.. přemýšlela nad tím, že by utekla a nikdy se nevrátila, ale ne o sebevraždě.. Proto mi přišel seriál až moc... Každý může ublížit.. ranit někoho, ale je jen na daném člověku jestli dovolí že mu to ublíží.. Myslím si, že střední škola dokáže být vážně peklo na zemi.. ale pak se dospěje a život se změní.. Hannah působila hrozně silně potom všem co si zažila, a tak mě hrozně zklamalo, že si nakonec ten život opravdu vzala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšu v článku, ne vždy šikana skončí sebevraždou, ale i ta může být pro člověka možností..

      Vymazat
  29. AAAAA! Ty poznáš 13 reasons why, konečne niekto! Na to, že je to dosť populárny seriál, ešte som nikoho nestretla, čo by ho poznal!!! Only you, Back to you, The night we mets, sú skvelé songy, tiež ich mám v mobile a stále ich dokola počúvam! Ja musím teda povedať, že mne sa ten seriál strašne páči, a strašne sa teším na 3.tu sériu. Niektoré scény sú síce drastické, ale je to skvelý seriál. Tiež som písala na neho recenziu. A Justin sa mi strašne páči! :D Škoda, že droguje, omg...ale hádam sa polepší..som zvedavá na 3-tiu sériu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, tak to se divím, že jsem první :D Justin mi v týhle sérii taky úplně přirostl k srdci a omgg, snad se dá dohromady :)

      Vymazat

Za každý smysluplný komentář předem děkuju :)

© Adela's Words Blog
Maira Gall