sobota 8. září 2018

Moje nová posedlost knihami: young adult, ale i klasika k maturitě





 Jeden z nás lže  

Tahle knížka mě hrozně překvapila. Čekala jsem nic moc thriller pro Young Adult.. Ale skvěle si mi četla a nemohla jsem se odtrhnout a každou přečtenou kapitolou jsem potřebovala číst dál a dál, abych konečně věděla, kdo to udělal! Jako upřímně, jo, asi v polovině knížky mě napadlo, kdo by to mohl být a ve třičtvrtině knížky mi to bylo už jasný, ale i přesto jsem si čtení hrozně užila a za 3 dny bylo přečteno a nelituju toho! :) 

Kniha je o skupince 5 lidí, kteří se spolu nebaví, ale všichni se setkali po škole, protože všichni používali telefon při hodině - údajně podle profesora.. Během toho trestu jeden z účastněných zemřel. Nikdo jiný v místnosti nebyl. Jeden z nich lže. Jeden z nich. 


 Devatenáct set osmdesát čtyři 

Tak abychom tu měli i nějakou tu klasiku :)! Knihu jsem ještě nedočetla, nevzala jsem si ji do ruky dobrovolně, ale z povinnosti. Ale tématem mě tak zaujala, že věřím, že mě nezklame

Pokud někdo nezná, jedná se o antiutopický román, vydaný r. 1949, rok před Orwellovou smrtí. Děj se odehrává ve fiktivní budoucnosti, kde se po druhé světové válce svět rozdělil do tří totalitních mocností. Orwell v díle popisuje nejhorší formy totality, které by mohly vzniknout. 


Bez naděje

Bez kamarádčiného doporučení a skvělé ceny (opět na výše uvedené stránce za 39 Kč! A pořád jí tam za tuhle skvělou cenu mají, tak tam skočte - ODKAZ ZDE) bych po téhle knížce asi nesáhla.. Nevím.. Už jen název a obal mě odrazovaly, ale já vím "Nesuď knihu podle obalu" a to nejen co se týče knih ;). Kniha mě upřímně mile překvapila! Čekala jsem nějakou typickou teen romanci o dívce, která se zamiluje do "bad boye" a s tím přijdou různé problémy a bla bla bla.. VŮBEC! Nebudu spoilerovat, ale moc moc doporučuju! :) 

Příběh o sedmnáctileté dívce, která potká kluka s ne tak dobrou pověstí, ale vyvolá v ní něco, co v ní žádný kluk ještě nevyvoval - s tím v ní vyvolá ale i vzpomínky na minulost ... které nejsou tak hezké ... 


Já doufám, že jsem Vás nějak inspirovala - jak už k čtení klasických knih nebo těch oddychových. :)

Znáte některé z knih? Čtete knihy v angličtině?
A jaké knihy byste i doporučili Vy?

* článek není spozorovaný *

22 komentářů

  1. Já jsem četla 1984, ale úplně nejnadšenější jsem z ní nebyla :) Zbylé dvě knížky neznám, ale vypadají zajímavě :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. 1984 je moje oblíbená kniha, moc se mi líbila :) první mně docela zaujala, ale neubráním se srovnání s The Breakfast Club :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. The Breakfast Club jsem neviděla, ale hodně jsem o něm slyšela, tak na něj asi kouknu, mám ráda tyhle staré filmy ze středoškolského prostředí :D

      Vymazat
  3. Většinou si každý toho Orwella vezme, a je to super, že existuje nějaká ta knížka ve škole, která zaujme téměř všechny. :D Pak se tomu člověku ta maturita dělá mnohem lépe. Jeden z nás lže mě zajímá, jsem hrozně zvědavý člověk, tak si to asi přečtu, ať znám konec. :D

    OdpovědětVymazat
  4. 1984 už mám na svém pomyslném seznamu dost dlouho, už abych se k ní konečně dostala! Knihy v angličtině čtu, je lepší číst originál, když to není angličtina z minulýho století, který moc nerozumím :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, jak už je tady řečeno, na Orwella se už taky nějaký ten pátek chystám. :D Zbožňuju klasickou literaturu, jen tím, že se často náročněji čte, mě trochu nutí ji pořád odkládat na později... :D

    OdpovědětVymazat
  6. Orwella jsem taky četla před pár lety k maturitě :) Jinak mě zaujala kniha Jeden z nás lže. Asi po ní kouknu. Popis vypadá dobře :)
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
  7. Veľmi zaujímavý výber kníh. :) Ja skôr preferujem knihy v rodnom jazyku, teda slovenčine, ale pár som čítala aj v češtine. A v pohode. :) Keď je dobrá kniha, je jedno v akom jazyku je. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zaujala mě knížka Jeden z nás lže :) Knížku od Collen už jsem četla a je super! :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  9. Knižky nepoznám, ale z tvojho článku ma zaujali a preto ak niektorú pri výlete do knižnice objavm, budem veľmi rada. :) Čo sa týka čítania v angličtine, tak nemôžem povedať, že by som ho vyhľadávala, ale ani sa mi nevyhýbam. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Úplně jsi mě nalákala na tu knihu "Jeden z nás lže", asi se na ní mrknu. :D A chtěla jsem se zeptat, pomocí čeho jsi upravovala tu fotku? Líbí se mi ten filtr. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, určitě stojí za přečtení :)
      Upravuju v aplikaci VSCO a potom Afterlight (to je takový ten "zašlý" efekt) :D

      Vymazat
  11. Knižky vyzerajú veľmi zaujímavo :) Aj napriek tomu, že na čítanie veľmi nie som, z času na čas si nejakú knižku rada prečítam. Kníh v angličtine doma veľa nemám, no chcela by som to napraviť.

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
  12. Musím říct, že knížka Jeden z nás lže mě neskutečně zaujala, takové knížky mám neskutečně ráda! :) Orwella znám (maturita :D), ale abych pravdu řekla, zatím si mě moc nezískal (píšu zatím, protože věřím, že k tomu jednou dospěji). Momentálně to není úplně můj šálek kávy :D :)

    OdpovědětVymazat
  13. 1984 je bezkonkurenční. Chystám se na ní právě v angličtině, ale nevím, jestli to zvládnu. Navíc to bude první kniha, kterou budu číst v elektronické podobě. Tak uvidíme, jak to dopadne. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Od Orwela mám moc ráda Farmu zvířat, kterou jsem si i u maturity vytáhla :) Ještě z té povinné četby mám moc ráda Malého prince, to je taková srdcovka, ale rozhodně bych neřekla, že je to četba pro děti :D Po každém přečtení mi toho dá víc a víc.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  15. 1984 je jedna z mých nejoblíbenějších knížek a pokud se ti bude líbit, přečti si i Farmu Zvířat. Nejen, že jsou obě knihy velmi zajímavé, ale často se k nim myšlenkami vracím, přemýšlím, jak daleko vlastně mají k realitě (ač je to děsivé) a dokonce i na vysoké o nich ještě stále mluvíme :)

    OdpovědětVymazat
  16. Na 1984 jsme byli se školou v divadle a vůbec mě to nebavilo :D Ale jako teď už by mě to možná i bavilo :) Jinak mě láká ta knížka "Bez naděje" :)

    OdpovědětVymazat
  17. Bez naděje jsem kdysi četla, tak tři roky zpátky, a zanechalo to ve mně obrovský...něco, co nedokážu pojmenovat. Je to skvělá knížka. Doporučuju přečíst i Ztracenou naději!
    Jeden z nás lže jsem četla loni, tak mě to příjemně překvapilo!

    OdpovědětVymazat
  18. Od Orwella jsem četla jen Farmu zvířat a tu by si měl přečíst opravdu každý. Orwell to uměl krásně poddat pomocí zvířat a myslím, že to může hodně lidem otevřít oči.
    Jeden z nás lže si chci přečíst a Bez naděje i druhý díl této minisérie mám poměrně ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ze zminenych jsem cetla akorat klasiku 1984, k maturite, a vlastne me to chytlo. stejne jako Farma zvirat od stejneho autora. nekiteri lide maji s cetbou k maturite provlem, ale me to bavilo, lepsi jak se sprtat spousty faktů a dat k maturite, jak to bylo driv, tohle je super vyhoda. clovek precte par děl a je skoro pripraven maturovat. :))))

    OdpovědětVymazat
  20. Po prvej spomínanej "poškuľujem" už nejaký čas, má iba dobré odozvy. A 1984 bola roky moja najobľúbenejšia kniha!

    OdpovědětVymazat

Za každý smysluplný komentář předem děkuju :)

© Adela's Words Blog
Maira Gall