čtvrtek 3. srpna 2017

sebeláska, zdravé sebevědomí || #zanormalniholky

Tenhle článek píšu trochu v rozhořčení z dneška. Jdu si venku po městě, kde bydlím, mám se fajn, sluníčko svítí a já jsem nenamalovaná s pupínky na tváři. Kolem mě prochází "dokonale" zamaskované dívky a já si prostě nemůžu pomoct, ale mám pocit, že na mě zírají.
Já sama bych o sobě ještě před půl rokem řekla, že nejsem hezká, že jsem možná i ošklivá a že se nemám ráda. Za poslední dobu jsem se ale naučila, říct si, co mám na sobě ráda, že má každý nějakou nedokonalost. Já třeba nemám dobrou pleť. Dobře, v mém věku teenagera je to normální, ale já to rozhodně jako normální věc nebrala. Maskovala jsem se make-upem ("díky" kterému se mi to ještě zhoršovalo) a před kamarády bych se neukázala bez make-upu ani za nic. Dneska mi to ovšem nedělá problém. Dobře, necítím se úplně skvěle. V centru Prahy mám pocit, že na mě všichni koukají a na mojí španou pleť a určitě si říkají: "Proč se nenamaluje a nestará se o sobe trochu?". Ale mě nebaví se každý den hodinu malovat a strojit. Nebaví mě půl hodinu koukat na sebe do zrcadla a snažit se zamaskovat "ten další beďar, kterej se mi přes noc udělal uprostřed čela, a vypadám kvůli němu jako zrůda". Ale ten pocit volnosti bez make-upu na tváři je k nezaplacení. V té době bych se klidně kvůli špatné pleti rozbrečela. Koukala jsem na všechny ty holky na sociálních sítích, jak jsou krásné, mají bezchybnou pleť, hezkej nos (ano, s mým nosem mám taky problém - ale co.. jsem jaká jsem). Neexistuje návod, jak se naučit mít se ráda. Opravdu ne. I když by to bylo opravdu skvělé. :) Svět by byl hned hezčí, kdyby se všichni měli rádi tací jací jsou (dává to smysl že jo?).  Pamatuji si, že jsem se každý den trápila ohledně pleti. Hledala jsem na internetu "how to rid of acne" apod.. Ale pak jsem si jednou stoupla před zrcadlo a řekla jsem si, že přece nebudu trávit tolik času sebelitování svojí pleti. Na světě jsou lidé, kteří trpí vážnými nemocemi, jsou o hladu, nemají střechu nad hlavou a já si tady doma a zdravá budu stěžovat, že mám pupínek? Neříkám, že se 24/7 mám ráda a říkám si jak jsem krásná a všechno. Mám i dny, kdy vstanu a nechce se mi ven, protože mi to nesluší. Ale už se u zrcadla nerozbrečím. Dám si lehkej make-up, který mi sjednotí barvu pleti, ale stoprocentně nezakryje nedokonalosti. Ale je mi dobře a to je hlavní :) Každý je něčím unikátní - vemte si například pihy. Před 4 rokama se s nimi moje kamarádka trápila, že je nechce mít na obličeji, a snažila se je zamaskovat různými líčidly. Ale teď? Holky si je dokreslovávají, protože jsou zrovna teď IN! Třeba za rok bude IN mít velký nos a špatnou pleť (hahah - musíme si z toho udělat i trochu srandu a netrápit se tím, že máme pupínky na obličeji). Co z toho plyne? Že jsem ráda, že už nejsem ta ubrečená holčička před zrcadlem, ale jsem snad i trochu sebevědomá (zdravě sebevědomá) holka, která nemá problém jít "all natural" ven. :)

A Vy, holky, zahoďte pochyby o své kráse! Ať už se jedná nebo nejedná o špatnou pleť! Jste krásné, všechny jsme krásné! :) Mějme se rády ♥

Btw. Nedávno jsem objevila skvělý český projekt na instagramu  #zanormalniholky ! Určitě koukněte a uvidíte svět o malinko jinak, hlavně v zrcadle ♥
-Adela

32 komentářů

  1. Ja som na tom bola podobne. Ako nemám zlú pleť, práve naopak je úžasná ale mám veľa znamienok a jazviev, ktoré som sa kedysi snažila tak zakryť, že som nosila aj 4 vrstvy mejkapu. Teraz sa maľujem o dosť menej a je to oveľa lepšia, cítim, že mi pleť viac žije.
    Tuším som sa však ešte nedostala do štádia, aby som šla vonku "all natural" na to sa zatial necítim.

    P.S Na mojom blogu sa už objavilo to hodnotenie. Snád poteší^^

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasný článek, je dobře, že to tak bereš. Každý máme období, kdy si nepřipadáme hezky, ale nemá smysl se s tím stresovat.
    Já make-up nepoužívala, holky na SŠ mě pomlouvaly, nějak jsem jim nesedla, byla jsem jiná, ale vzhledem jsem se nějak netrápila. Neměla jsem potřebu na sebe patlat tunu make-upu a doteď nemám. A ono, spousta kluků má radši přirozenost.
    Myslím si, že fotky na fb jsou dost často upravovaný. Nehledě na to, že si tam člověk dá jen takové fotky, kde vypadá dobře. :D Já teda fotky upravené nemám, ale vybírám takové, aby se mi líbily. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě kluci milujou přirozenost. Samozřejmě se holka musí trochu upravovat, ale nechtějí se ráno probouzet vedle úplně jiné osoby, než kterou znají, když jsou venku :D Přijde mi to zbytečné upravovat si fotky, když stejně v realitě každý uvidí, jak opravdu vypadá :D třeba takové ty "make-up apps" jsou hrozně trapné, ale taky jsem to už několikrát viděla. Děkuju za milý komentář ♥

      Vymazat
  3. Krásný článek, určitě každý někdy zažil podobné chvilky a tys to moc hezky vystihla 🙂
    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, veškerou grafiku vytvářím ve Photoshopu CS6.��

    OdpovědětVymazat
  5. Takové články hrozně moc ráda čtu, protože je hrozně krásné, když někdo takhle pomáhá slečnám. Málo slečen se má rádo takových, jaký jsou. Mrzí mě to. Nikdo není dokonalý, ale každý se má mít rád <3.

    Moc krásně napsaný článek<3.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v to doufám, že jsem někomu třeba jen malinko pomohla :) V poslední době se hodně sebeláska propaguje, tak doufám, že na světě bude čím dál tím víc sebevědomích a milujících se holek (v dobrém slova smyslu) :)

      Vymazat
  6. Moc hezky napsáno a souhlasím.
    Bohužel, jakmile vyjdeš do společnosti nenalíčená, tak to nikdo nechápe. Já třeba osobně mám kosmetiku moc ráda a mám ráda ten pocit, kdy se líčím a vymýšlím, jak bych se mohla namalovat atd., ale jsou dny, kdy mě to taky nebaví a prostě jdu bez ničeho a nebo nahodím řasenku a tím to končí.
    U mě je fajn to, že s pletí jsem nikdy neměla problémy, ale zase ji mám extrémně suchou a občas se mi loupe, potřebuje hodně vyživovat. Za to mám ale pupínky odjakživa na pažích a nechce se mi to vytratit, každý máme prostě něco.
    Moc hezký článek :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Společnost si vždycky něco najde, co by mohla kritizovat, na to si už hold musíme zvyknout. Děkuju moc za milý komentář a názor ♥

      Vymazat
  7. Skvělý! Upřímě, taky bych ještě nedávno řekla, že nejsem hezká, ale co jsem odmaturovala a měla čas přemýšlet a všechno si uspořádat, došla jsem přesně k tomuhle. Cítím se líp s make-upem.. to asi většina lidí, ale dost jsem ho omezila, a starám se spíš o to, abych byla šťastná sama za sebe, ne proto, že se líbím ostatním nebo tak. Snad dojdu i k tomu, že budu chodit nenamalovaná a bude mi to fuk. :) A z těch pohledů těhle příšerně zmalovaných holek si nic nedělej, klidně jim i řekni, co si myslíš :D Občas ti to náramně uleví :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně si to vystihla a nemám co dodat! Taky chci být šťastná sama ze svého přirozeného já a ne kvůli tomu, že se líbím ostatním ♥ Říct jim to na rovinu bych asi nedala :D Ale myslím, že pouhý šťastný a spokojený úsměv je zarazí :)

      Vymazat
  8. Já jsem zas unavená z těch lidí, co mají neustále potřebu na někoho blbě koukat nebo pomlouvat :/... je dobře, že už si z toho nic neděláš a jsi sama se sebou spokojená :). nikdo není dokonalý a každý by na sobě určitě změnil několik věcí. a s pletí bojuje zrovna dost lidí :/. a je fakt, že ten make-up se mi ani nelíbí, když má někdo horší plet, přijde mi, že to naopak ještě zvýrazní, pokud to ten člověk neumí fakt skvěle zamaskovat. a právě to tu pleť ani nevyléčí... a člověk pak má o něco dýl problematickou plet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že make-up ve většině případů akorát akné zvýrazní, ale i já sama se s make-upem cítila do nedávna líp, i když to na moje pupínky jen upozorňovalo a věřím, že to tak má spousta holek. :) Souhlasím s tím, že to maskování a ucpávání dýchání pleti jen a jen zhoršuje. Děkuju za komentář :)

      Vymazat
  9. Nemám se moc ráda. To jak vypadám, prostě si nemyslím že jsem hezká a někdy nějak budu. Pochybuji o tom silně, ale řekla jsem si, že i s tím se dá žít a že můžu zemřít se psem. :D Heh.. Já taky nemám zrovna bezchybnou pleť. Akné mě postihlo a plno lidí kolem mě ne. To že na tebe lidi zírají vůbec neřeš, protože ty za tohle nemůžeš a lidi co to nepochopí, jsou jen idioti.
    Já si pupínky osobně maskuju, ale jen občas. Jsou dny kdy si prostě řeknu, polibte mi všichni zadek.
    Snažím se mít ráda, i když mám pihy přes celý obličej a pupínky občas taky. Zatím jsem se dostala jen k tomu, že mám ráda mé modré oči a tím to hasne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá jsme krásná a i když to zní sebe víc hrozně a jako hrozný klišé, je to pravda. Přesně, nejhorší je, že za to nemůžeš a i tak tě lidi bez mozku odsuzují. To je jako by tě pomlouvali za to, jakou máš barvu oči... A někdo, kdo si akné neprožil, neví, jaké utrpení to je a že to prostě jedna mastička z lékárny nevyléčí. Děkuju za pravdivý a milý komentář ♥

      Vymazat
  10. S pletí jsem na tom úplně stejně. Už tak dva tři roky mě trápí pupínky, nic na to nepomáhá, takže to snad přejde časem. Hodně jsem se kvůli tomu trápila, styděla se, měla jsem pocit, že mi pořád koukají na čelo (ta paranoia...když mám pod čelem hned oči, že jo :D). Byla jsem ještě relativně malá, když to u mě naplno propuklo (12-13), takže v té době jsem na make-up ani nepomyslela, a teď jenom občas používám korektor, ale lépe se cítím bez něj. Mám totiž pocit, že na to, co se snažím zakrýt, pak zírají ještě víc. Ale v posledních pár měsících jsem se začala mít ráda takovou, jaká jsem, respektovat své chyby, nesnažit se je nějak maskovat, protože je na světě mnohem víc horších věcí.
    Stejně tak už se neženu za tím, abych byla hubená a bezchybná, protože tohle jsem prostě já a moji nejbližší mě mají rádu takovou, jaká jsem. Spíš se teď zaměřuji na to, abych byla šťastná, abych se cítila zdravá a v dobré kondici :)
    Projekt #zanormalniholky jsem objevila taky nedávno a hodně mi pomáhá v mé cestě za sebevědomým já :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéžiš já to mám stejně (nejseš v tom sama!) Když mám nějaký větší pupínek, mám pocit, že lidi koukají jen na něj, a ne do mých očí! Ale to je jen vsugerovaný pocit :D Taky mám akné asi od 13 let a tehdy jsem to vůbec neřešila. A jak už jsem psala výše, je pravda, že make-up někdy akorát na akné upozorňuje, ale někdy se s tím make-upem cítíme prostě líp a já tě úplně chápu ♥ Děkuju za komentář :)

      Vymazat
  11. A víš co? Máš pravdu. Moc se mi tenhle článek zálibil a jsem ráda, že jsi ho napsala. Konečně to někdo vidí. Já se teda sice maluji hlavně třeba do práce, protože pracuju v okolí milionů lidí ale když nemusím nebo nejsem v práci ráda nechávám pleť dýchat. Studuji kosmetiku a to sis musela už na mém blogu přečíst či všimnout, takže vypadat fajn je pro mě jako pro kosmetičku důležité, takže takové to pečování o pleť je bohužel mou nutností, pokud chci i dobrou klientelu, není to ale pravidlem. Navíc, souhlasím s tebou. Lidi by se měli mít rádi takový jací jsou. Neměli by soudit ostatní, protože oni třeba nemají nedokonalou pleť ale zdědili třeba bezchybnou pleť. Každý má své ale podívej se na to z téhle stránky, je to prostě dáno hormony, stravou ale hlavně hormony, věř mi, že já jsem si akném hodně prošla sama, ještě doteď mám jizvy na obličeji díky tomu jak jsem si do toho pořád rýpala a vím teď, že to byla chyba. Nemačkej je, je to potom fakt horší a ty jizvy jsou hrozné. Ale vem si to z téhle stránky. Já je měla když jsem byla fakt v tom období kdy semnou třískala puberta okolo tak 15-16 let. Teď je mi skoro 19 a mám pleť dost v pohodě oproti předtím. Jen vydržet po čase se to zklidní .. uklidní se hormony a budeš mít krásnou pleť a těm nádherám? Těm se to ve stáří to líčení a ucpávání pórů ve staří vrátí a pak se můžeš smát ty jim, jak odpornou pleť budou mít :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komplimenty, jsem ráda, že se ti článek líbí :) Chápu, že když jsem v oboru, nemůžeš chodit do práce nenamalovaná, to je samozřejmost. Já když jdu někam na nějaké důležitější setkání nebo cokoliv, také se namaluji, protože se to podle mě sluší :) Ale proč se malovat, když jdu sportovat, do školy, nebo jen na nákup? :) O tom jsem především mluvila. Já jsem právě v pubertě, tak chápu a respektuju mojí špatnou pleť :D Snad se časem zlepší.

      Vymazat
  12. Mně se teĎ pleť momentálně dost zhoršila, nejspíše tím horkem, mám i takové ty "potničky", takže doufám, že se mi to zase za chvíli zklidní, protože akné prostě mám tak jako tak. Přesně vím, jak se cítíš. Zrovna dneska jsem ale šla bez make-upu a bylo mi to úplně jedno. Mám přítele, který mě bere i s akné a je to krásný pocit ! Skvělý článek :)

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To horko je na pleť hrozné. Znám to z vlastní zkušenosti. Je super, že máš v příteli oporu, takové chlapy jsou v téhle době pokladem! :D Děkuju moc! :)

      Vymazat
  13. mně příjde, že pokud má někdo zapotřebí takto na někoho vyloženě "čumět" (protože když se někdo jen koukne a jde dál, tak je to asi vcelku normální, protože nemůžeme koukat třeba jen do země) a takto ho hodnotit, což je podle mě dost neslušné, tak má hlavně problém sám se sebou a neměla by sis z toho dělat ale vůbec nic... já tento týden makeup úplně přestala nosit (už předtím jsem přestala nosit úplně hutný a začala nasit jenom malinko krycí), nenosím ani korektor, ani si už nemaluju obočí, ale to jsem si vždy jenom trochu zvýraznila, jinak bylo vždycky moje, dávám si jen řasenku, protože ta se musí spotřebovat :D a je mi fajn, dokonce jsem se nikdy moc nezajímala o účesy a jak mám teď spoustu času, tak jsem začala pracovat spíše s vlasy :D navíc si myslím, že na každém člověku je vidět jeho vnitřní rozpoložení a pokud se má rád a je šťastný, tak je to na něm vidět a nějaký pupínek to nezmění a podle mě je spíše lepší to řešit s dermatologem, než makeupem, který jak jsi psala, to může ještě zhoršovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, souhlasím a ještě jednou souhlasím! :) Skvělý komentář a názor, děkuju ♥

      Vymazat
  14. je jen dobře, že na sebe už pohlíážíš tím lepším směrem, že máš ráda i své nedokonalosti, a nesnazis se něco zmenit, něco upravit, proste jsi krasna jaka jsi
    ja sama jsem dřív nedokazala jit bez makeupu ani s košem, ted? po x letech uz nechodimn skoro vůbec namalovana. rasenku jsem nepoužila uz peknou dobu, a i když mi to nekdy chybi, tak si proste nekdy udelam zkraslovaci den, namaluju se, vyfintim a jdu mezi lidi, ale i tak mam uz vic tech dni kdy jsem nenamalovana a nevadi mi to.
    za poslední dobu mam navíc plet jak teenager, a to uz mi je 25, ale uz to tolik neresim, vim, ze se snazim, plet si cistim, a casem to zmizi, a hlavne pro me nejdulezitejsi roli hraje to, ze me muj pritel miluje takovou jaka jsem, nelekne se když se rano vedle me vzbudi, nemá nejake narážky, libim se mu nenamalovana, a i bez makeupu na me kouka jak na obrazek :) a za to jsem nejvic vdecna. to mi taky zvedlo sebevedomi, uz se dokazu mit rada takovou jaka jsem, a nepotrebuju se zdokonalovat, a nic zakrývat ... :)
    p.s. joo kez by tohle pochopilo vic holek, kez by pochopily ze instagram je jedna velka lez a přetvářka, a realita je nekde jinde, nechapu tu dnesni dobu, kdy se 14 lete holky maluji jak s prominutim do bordelu, ale je to tak. jsem ráda ze ja mela pubertu celkem klidnou :) a nejake cerne oboci a tuna makeupu me minula.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně, před rokem bych taky ani do obchodu bez make-upu nešla a teď mi je to fuk :) Zmalované 14ti leté holky mi ani nepřipomínej, jejich pohledy na moje "all natural" líčení je nejlepší :D Já se tomu už spíš směju, ale na jednu stranu, všude na instagramu vidí přemalované holky, které ani 1% obličeje nemají přirozenou, a tak se asi inspirují, nevím. Děkuju moc za komentář:)

      Vymazat
  15. tak to je úžasný článok, s ktorým úplne súhlasím! :).
    a ako som písala vo svojom poslednom článku, ktorý je vlastne o podobných veciach, tak človek by sa mal naučiť mať rád taký, akým ho príroda stvorila. všetky jeho prednosti, ale aj nedostatky, ho robia tým, kým je, jedinečnou bytosťou pomedzi hŕstkou random ľudí... :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat
  16. Krásný článek. Taky jsem měla problém se sebeláskou a pořád mám, ale každým dnem se zlepšuji, aspoň myslím. Projekt zanormálníholky znám a moc ho podporuju. Holky nezáleží na tom co o Vás říkají ostatní, záleží pouze na tom co si o sobě myslíte Vy sami, protože pokud přijmete sami sebe, poté budete šťastné. Vím to ze své zkušenosti. Když ráno vstanu a hned se přijmu, řeknu si v zrcadle jak jsem krásná, že mi to sluší, usměju se na sebe v každém odraze, hned mi je v ten den lépe a nemám žádné stresy, vše mi jde od ruky. Takže až budete ráno vstávat, koukněte se do zrcadla a řekněte si jak Vám to sluší a ostatní názory neposlouchejte, protože na nich nezáleží, záleží pouze na Vás. ♥

    OdpovědětVymazat
  17. Tenhle článek je moc zajímavý, myslím, že by holky, co se malují neměli odsuzovat hned ty, které vyjdou ven bez make-upu. Podle mého názoru, holky bez maku - upu mají větší sebevědomí, jsou volnější a ty s make - upem si ho tím právě dodávají. Já chodím občas namalovaná, občas ne. Podle toho, jestli se mi chce nebo nechce :) ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sebevědomí namalovaných a nenamalovaných holek vidím úplně stejně :) Děkuju ♥

      Vymazat
  18. ked som bola tinedzerka, tiez som mala dost zlu plet, ale pravdupovediac som na make-up nikdy ani len nepomyslela. raz ma kamaratka chcela namalovat, tak mi dala aj make-up a bola to ta najneprijemnejsia vec na svete. mala som pocit, ze moja pokozka vobec nedycha, ze mi je neskutocne teplo a ze sa mi za chvilu cela ta moja dokonala tvar roztecie. odvtedy som nemala make-up na sebe ani raz a s pribudajucim vekom sa mi tvar vycistila skoro uplne sama. sem-tam som si kupila nejaky peeling alebo cistiacu kefku na tvar a hlavne som si plet poriadne hydratovala, tak neviem, mozno to trochu pomohlo, ale podla mna je to najviac tymi hormonmi, ktore sa potom neskor ustalia a aj ta plet uz bude vyzerat lepsie :)
    co sa tyka ostatnych ludi a tom, co o mne hovoria, vacsinou si ich proste nevsimam. viem, ze mi raz spoluziacka hovorila, ako niekto v skole o mne hovori nieco nepekne a ja som bola uplne vyjavena, ze wtf, ja som si nic take nevsimla. nie, ze by som si myslela, ze som dokonala, nemam ziadne chyby, ale sama som sa vzdy snazila ludi neohovarat, tak som akosi nedokazala pochopit, preco by to niekto robil. takze okolie neriesim, obliekam sa ako chcem, nenosim make-up, pretoze mi to pride zbytocne a so svojim vyzorom som relativne spokojna.

    OdpovědětVymazat

Za každý smysluplný komentář předem děkuju :)

© Adela's Words Blog
Maira Gall