čtvrtek 23. srpna 2018

Bulharská růžová kosmetika

V předminulém článku jsem vzpomínala a sdílela s Vámi dovolenou v Bulharsku, kde jsem byla na konci července. Z Bulharska jsem si také přivezla spoustu suvenýrů, které z 90% byly právě jejich známá růžová kosmetika. Hodně jsem toho vezla i příbuzným a kamarádům, takže toho byla fakt hromada. Musím přiznat, že jsem kvůli tomu měla pěkně těžkej kufr a měla jsem pěkný nervy, že budu platit na letišti za nadváhu - naštěstí nám to odpustili :D

A proč je tato kosmetika z Bulharska tak populární? Musím se přiznat, že ani já sama před mou návštěvou Bulharska o této tradici nevěděla. Ale po návštěvě pár místních krámků - ať už na promenádě nebo v supermarketu - mi bylo jasný, že to musí být něco extra, protože tolik různých produktů jsem snad nikdy neviděla :D Měli tam opravdu všechno od parfémů, rtěnek až po marmelády z růží (ok, to není kosmetika, ale chápeme se)!

(trošku zajímavé historie)
Růžový olej se začal získávat již v 1. století n. l. v Persii. Asi až o 6. století později se začalo s destilací - výrobou růžové vody. Ve 14. století se pěstování růží přesunulo do Turecka a Bulharska.

Tato kosmetika je speciální díky svým antibakteriálním a antiseptickým účinkům, hydratuje, neobsahuje alkohol = čistí pleť a léčí akné. Růžová voda má pozitivní vliv na psychiku a uklidňuje. 

V tomto článku Vám ukážu a zhodnotím produkty, které jsem si koupila  -
krém na ruce, růžovou vodu, tělový scrub.

Krém na ruce 


Já snad nikdy krémy na ruce nějak extra nepoužívala, jen když bylo nutné a jednou za rok v zimě jsem měla popraskané dlaně. Proto si také na krémy na ruce nekladu takové nároky. Tento je podle mě průměrný, voní příjemně, ne moc, což je podle mě fajn.
cena okolo 50 Kč

7,5/10


Růžová voda


Tenhle produkt jsem chtěla ze všeho nejvíc. Nejenže je super třeba do kabelky (mám i menší balení - na fotce je to velké 270 mililitrové) na osvěžení v těhle vedrech, ale pleť hydratuje a přijde mi, že mi i celkem pomáhá v uzdravování pupínků. Stříkám si ho na sebe i často doma, když jsem odlíčená a nechávám působit.
Musím říct, že při prvním použití jsem se dost bála, jestli se třeba neosypu, protože přece jenom, nějaká Bulharská kosmetika a dávat si to na obličej, na němž mám ještě dost citlivou kůži. Ale jsem moc ráda, že jsem to riskla, risk se vyplatil :)

cena okolo 100 Kč

10/10


Tělový scrub


Miluju tělové scruby a tenhle není výjimkou, je příjemný a hezky voní.


cena okolo 100 Kč

10/10



A SHRNUTÍ?


Pokud do Bulharska někdy pojedete, určitě by byla škoda nějaký produkt z této růžové kosmetiky si nepořídit. Všema deseti doporučuji hlavně tu růžovou vodu, ta je fakt super praktická a na léto ideální :)

37 komentářů

  1. Všechny 3 produkty vypadaji skvěle a mají aj moc pěkný design ☺️

    OdpovědětVymazat
  2. Před lety, když jsem tam byla na dovolené, jsem si stejně jako ty také přivezla pár kosmetických přípravků, souhlasím, že se jedná o opravdu úžasné a kvalitní věci, navíc tak krásně voní.
    Je celkem škoda, že zrovna není takového není v souvislosti s Bulharskem světově příliš známé, přitom nějaké větší zviditenění by jistě nebylo na škodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, je to škoda, proto se snažím alespoň tímto způsobem trošku tuto kosmetiku šířit.. :)

      Vymazat
  3. Ja neviem, ale ja by som si asi v inej krajine kozmetiku nikdy nekúpila. Príde mi to strašne také...neosobné? Alebo ako to správne nazvať. :D Ale neodcudzujem to, to vôbec, veľa ľudí si takto skúša zahraničné produkty, a je to úplne v poriadku. Len ja som s tým nejak nie stotožnená. Ale vyzerá to fajn. :) Čo sa týka rúk, tak ja ich mám teda strašne citlivé, predovšetkým v zime, sa mi extrémne vysušujú a praskajú, až do krvi, a nemôžem použiť hocijaký krém. Používala som niekoľko hydratačných krémov na ruky, dokonca aj z prírodnej kozmetiky, a všetko mi to robilo zle. Okamžite mi to sčervenalo a začalo páliť ešte viac. Takže pre mňa je v tomto jedine č. 1 obyčajná modrá Indulona.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já naopak hrozně ráda zkouším nové věci, které třeba tady v Čechách jen tak v obchodě neseženu :). Ale každý má svůj názor a nikomu ho neberu :)
      Jojo, nejvtipnější jak na některé problémy pomáhá skoro ten nejlevnější a nejběžnější produkt, který se prodává snad všude a nějaké předražené jsou úplně k ničemu :D

      Vymazat
  4. Nikdy jsem nevěděla, že to má nějaké speciální účinky, ale slyšela jsem o tom :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě proto jsem článek psala, aby se účinky růže a tato kosmetika dostala do vědomí více lidí :)

      Vymazat
  5. Celkovo som počula, že ruže liečia. Možno je to naozaj pravda, ale nikdy som to popravde asi ani neskúsila.
    Každopádne ruže milujem <3

    Klaudia Duranova BLOG  / check my IG

    OdpovědětVymazat
  6. Já o tom tedy ještě asi neslyšela, ale rozhodně na to budu pamatovat, když se v Bulharsku objevím. A jsem ráda za kladnou recenzi, taky mám citlivou pleť no a o to těžší je pak něco vybírat:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Citlivá pleť je někdy fakt oříšek :D Jednou jsem použila drahý krém na obličej a spálil mi ho tak, že jsem měla na některých místech, kde jsem ho dala více, strupy :( Zbavovala jsem se toho několik měsíců, no prostě hrůza!
      Od té doby si krém vždycky nanesu na obličej jen na nějaké místo a v malé vrstvě, abych kdyžtak věděla, že mi nesedí ;)

      Vymazat
  7. Má hezký obal, ale já vůni růží na kosmetice nesnesu.
    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
  8. Miluju růžovou vodu, je skvělá na ranní osvěžení. Ty produkty vypadají lákavě. :)
    Do Bulharska bych se chtěla někdy podívat!
    www.Lola-J.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růžová voda bude asi můj favorit na několik let, je fakt skvělá a teď nechápu, jak jsem bez ní mohla být :D

      Vymazat
  9. Tak o takové kosmetice slyším poprvé .. nebo možná ne poprvé, ale poprvé vím i čím je tak zvláštní :D produkty vypadají fakt super :) ale já stejně zůstanu u svých profláklých produktů, které vím, že fungují a že mi vyhovují :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky někdy i bojím (kvůli své citlivé pleti) zkoušet nové produkty a někdy radši zůstanu u svých zaběhlých, o kterých vím, že fungují :) Už několikrát se mi stalo, že jsem se rozhodla o změnu a pak jsem stejně za týden zas běžela do obchodu pro ten svůj, který používám x měsíců :)

      Vymazat
  10. V Bulharsku jsem byla a z tama právě si tuto a podobnou kosmetiku pamatuji. Taky jsme si ji tam s rodinou kupovali (já tělový krém a balzám na rty a to je myslím vše) :)
    Mě přijde opravdu super, jaká je to u nich tradiční věc mít tam třeba i takovou kosmetiku zrovna a podobné "růžové" věci :D :)
    A ke kosmetice. Ta co jsem měla doma já byla právě moc fajn.
    A je dobré, že ani ty jsi se nezmýlila a jsi spokojená, když už jsi si to kupovala :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to přijde taky super, že je to taková jejich tradice (a ještě tak super a voňavá tradice! :D).

      Vymazat
  11. Růžovou vodu miluju. Sice nemám tu přímo z Bulharska, ale alespoň něco :D :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně až dojde tahle bulharská, tak taky budu shánět nějakou jinou variantu, která bude ale určitě taky super ;)

      Vymazat
  12. Taky jsem byla na konci července v Bulharsku a nakoupila si spoustu věcí z těchto obchůdků. Pro příbuzné hlavně ta voňavá mejdlíčka a sobě peelingy na obličej a můžu potvrdit, že to na akné skutečně pomáhá. :)

    L e n k a

    OdpovědětVymazat
  13. Moc dobře znám růžovou vodu. Ne tedy z Bulharska, ale vím, že ségra si kupovala v drogerii a nedá na ní dopustit :D A jako za takovou cenu, je to poměrně super! :) Scruby jsou skvělé! A ještě ke všemu když nádherně voní, to je něco příjemného a relaxačního :)

    OdpovědětVymazat
  14. O růžové vodě jsem toho spoustu slyšela, že právě hodně pomáhá na akné a že v čr je to celkem oříšek sehnat. Produkty jsou ale velmi roztomilé :) Mě by potěšil ten scrub, vodička moc ne, protože mám pleť celkem v pohodě. Měla bych asi stejný problém, že bych se bála, že se osypu. Moje pleť se zhorší hned i jak si dám třeba něco smaženého nebo tak :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  15. Pokus se někdy podívám do Bulharska, tak si rozhodně pořídím ten postřik na obličej... když to lehce pomáhá proti pupínkům. :-) Jinak jsem nikdy v Bulharsku nebyla, ale tvé úlovky vypadají všechny moc super. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Úplně to nesouvií s článkem, ale OMG na tvém blogu všechno vypadá tak krásně <3 :D

    OdpovědětVymazat
  17. Já na tu kosmetiku tolik nejsem, ale ten design je super! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  18. O této kosmetice z Bulhraska jsem ještě nikdy neslyšela, ale jako suvenýr a dárek z dovolený je to super :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  19. Já růžovou vodu ještě nikdy nezkoušela, takže ta mě hodně láká :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  20. Tohle jsem o Bulharsku vůbec nevěděla, ale mám ho taky na mým travel listu, takže se tam brzo snad podívám. Ty ceny jsou taky super.

    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
  21. Bulharsko je známe svojou ružovou kozmetikou a sama som ju pred rokmi na dovolenke v Bulharsku vyskúšala. Ružová voda je pre mňa výborným cestovným spoločníkom na osvieženie pleti. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Já se o růžovém oleji z Bulharska dozvěděla díky škole :D A určitě musí být super, taky bych něco chtěla vyzkoušet:)

    OdpovědětVymazat
  23. Děkuju za komentář k tomu designu, já jsem zrovna do nového článku psala dotaz, jestli se to děje jen mě - bohužel moje chyba by to být neměla, doma na laptopu mi to vůbec neblblo od chvíle, co jsem to nastavila, nevím, co se to teď zas děje - prostě mi "mizí" záhlaví a celé se to šoupe nahoru... snad to brzo přestane. No ani nové komentáře se mi nezobrazí a článek mi vyskočil taky po jaké době.. ach jo :-D.

    O téhle kosmetice jsem fakt vůbec neslyšela, a že já ráda zkouším :-D. Ale moc neobjednávám, stačí mi klasické drogerie jako Rosmann nebo DM :-).

    OdpovědětVymazat
  24. Úplne si mi týmto článkom pripomenula dovolenku v Bulharsku, kde sme boli už poriadne dávno :) Aj napriek tomu, že vôňu ruží priveľmi nemusím, skrz ružovú pleťovú vodu si pomaly na ňu zvykám a už ju môžem cítiť viac ako pred tým :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
  25. Najviac ma zaujal ten scrub :) S ružovou vodou nemám až také dobré skúsenosti, ale to je asi preto, lebo som vyskúšala tie menej kvalitné :) Takže verím, že táto je aj účinná ;)

    OdpovědětVymazat

Za každý smysluplný komentář předem děkuju :)

© Adela's Words Blog
Maira Gall